Nieuwbouw:
01 wensen + voorlopig ontwerp 2-D
02 definitief ontwerp 2-D / 3-D
03 bouw- en constructietekeningen
04 diverse berekeningen
05 bouwvoorbereiding en bouwbegeleiding
06 keukentafelsessie
07 tuintafelsessie
Na de tekentafelsessie maak ik voor u een uitgebreid stappenplan.
Als het een verbouwing betreft, brengen we eerst de bestaande situatie in beeld. We kijken naar de regelgeving en het bouwvlak in het Omgevingsplan. Daarna volgen de indelingsschetsen, het voorlopig ontwerp en het definitieve ontwerp. Vervolgens worden materialen en kleuren bepaald. Het definitieve ontwerp is de basis voor de technische uitwerking van de tekeningen en een evt. vooroverleg met uw gemeente. Daarna volgen een evt. aanvraag van de Omgevingsvergunning, het overleg met het bouwteam en de bouwbegeleiding.
In het geval van nieuwbouw bepalen we eerst de situatie op de kavel en kijken we naar de regelgeving die ter plekke geldt. Vervolgens maken we een voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en een bouw- & constructietekening. Hiermee vragen we de Omgevingsvergunning voor u aan. Wat volgt, indien gewenst, is het overleg met het bouwteam en de bouwbegeleiding voor een mooi eindresultaat.
Verbouw:
01 wensen + bestaande situatie
02 indelingsschetsen 2-D
03 voorlopig en definitief ontwerp 2-D / 3-D
04 bouw- en constructietekeningen
05 diverse berekeningen
06 bouwvoorbereiding en bouwbegeleiding
07 keukentafelsessie
08 tuintafelsessie
Naar aanleiding van het "tekentafelgesprek" maak ik eerst een voorlopig ontwerp. We bespreken het plan en onderzoeken de haalbaarheid. Wijzigingen nemen we mee op weg naar een definitief ontwerp. Ik maak een voorstel voor het materiaal en kleurgebruik. En we kunnen de tekening voorleggen aan de gemeente met het verzoek of dit ontwerp past binnen de redelijke eisen van Welstand en de regelgeving van het Omgevingsplan. Bij een positieve beoordeling van de gemeente werken we de tekeningen verder uit tot een definitief ontwerp. De materiaal- en kleurenstaat maken we definitief. Dit ontwerp is nu de basis voor de verdere technische uitwerking van het plan.
Per 1 oktober 2010 is de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) van kracht. Diverse vergunningen zijn nu gebundeld in één vergunning. Hiermee is de bouwvergunning vervallen. Inhoudelijk is er niets veranderd: voor bouwen heeft u in veel gevallen nog steeds een vergunning nodig. Kijk voor uw situatie op bijgaande link: www.omgevingsloket.nl
Voor de aanvraag van de vergunningen en/of offertes van de aannemers maak ik van het definitieve ontwerp nu de bestektekening en het technisch blad(en). Hierop staan naast de gevels en plattegronden, ook de fundering, vloeren, kapplan doorsnedes en principe detailleringen van het gebouw. Naast het tekenwerk moeten er allerlei berekeningen worden ingediend. U vindt deze hieronder terug en in het stappenplan dat ik voor u maak na de tekentafelsessie.
Naast de technische tekeningen moeten er allerlei berekeningen gemaakt worden om te kunnen voldoen aan het Bouwbesluit.
Afhankelijk van de situatie kunnen er ook nog andere berekeningen nodig zijn, zoals bv. een berekening van de nagalmtijd (bij appartementen)
Tijdens de voorbereidingen moeten er allerlei keuzes gemaakt worden. Denk daarbij aan ondersteuning bij het maken van materiaalkeuzes. Hoe gaan we verwarmen en koelen? Het coordineren/adviseren van flora en fauna onderzoeken, asbestinventarisaties, mileukundig bodemonderzoek, archeologisch onderzoek of brandpreventie maatregelen
Voordat er met de bouw gestart kan worden zijn goed gemaatvoerde werktekeningen van belang. In veel gevallen wil de aannemer deze graag zelf maken, maar het komt ook voor dat ik deze tekeningen maak ter voorbereiding op de uitvoering. De berekeningen van de constructeur, de materiaalkeuzes en de maatvoering worden op de werktekeningen verwerkt op uitvoeringsniveau. De technische installaties zullen door de installateurs op de tekeningen worden aangegeven. Specifieke uitvoeringsdetails mogen natuurlijk niet ontbreken.
Tijdens de uitvoering van het werk begeleid ik desgewenst de bouw voor u. Hierbij moet u denken aan: werkbezoeken, en het houden van eventueel bouwvergaderingen.
Bouwbegeleiding is veelal een intensief traject, dat veel tijd en energie vraagt van alle betrokkenen Door mijn kennis, ervaring en onafhankelijke positie ben ik hierin een belangrijke schakel.
Als het werk voltooid is wordt de bouw opgeleverd en zal er een opleveringsrapport worden gemaakt.
Heeft u n.a.v. het bovenstaande nog vragen, neem dan gerust contact met mij op.